Mama ir kūdikis
Maitinimo kietu maistu pradžia
Straipsnis padės atsakyti į šiuos klausimus:
Kada kūdikis turėtų pradėti valgyti kietą maistą?
Kokių produktų pradėti kūdikiui duoti pirmiausia?
Kokiems maisto produktams mano kūdikis gali būti alergiškas?
Pasiruoškite šiek tiek netvarkingam gyvenimui. Jei jūsų kūdikis yra apie pusės metų amžiaus, metas pradėti maitinti kietu maistu. Tokiame amžiuje jūsų mažylis, ko gero, gali sėdėti be didesnės pagalbos ir jau neblogai laiko kaklą ir galvą.
Jūsų vaikelio virškinimo sistema – taip pat pakankamai išsivysčiusi, kad įveiktų kietą maistą, ir jis tikriausiai susidomi maistu, kai valgote.
Svarbu žinoti, kad pradedant maitinti kietu maistu žindymas ar maitinimas pieno mišinukais turėtų būti tęsiamas ir išlikti pagrindiniu kūdikio skysto maisto šaltiniu iki 12 mėnesių. Pradėkite maitinti kietu maistu taip:
6 mėnesių amžiaus. Galima pasiūlyti į puodelį įpilto atvėsinto virinto vandens.
9 mėnesių amžiaus. Nedideliais kiekiais ant dribsnių galima užpilti karvių pieno, tačiau jis negali būti pagrindinis pieno šaltinis.
12 mėnesių amžiaus. Žindymas ar maitinimas pieno mišinukais gali būti tęsiamas, tačiau karvių pienas dabar turėtų būti pagrindinė pieno rūšis.
Vaikams iki 2 metų nerekomenduojama vartoti pieno produktų, kuriuose sumažintas riebalų kiekis.
Sužinokite daugiau:
Daugelis tėvų kaip pirmąjį kūdikio kietą maistą pasirenka su motinos pienu ar pieno mišinuku sumaišytus geležimi papildytus ryžių dribsnius. Pažįstamas pieno skonis patiks kūdikiui, kol jis pripras prie šio keistos naujos konsistencijos maisto. Tokių dribsnių galite rasti vaistinėje ar prekybos centro kūdikių skyriuje.
Mažyliui puikiai tinka smulkiai sutrinti vaisiai ir daržovės. Nedėkite cukraus, druskos ar prieskonių – pati paragavusi sužinosite, kad trintos daržovės, pavyzdžiui, morkos, ir vaisiai, pavyzdžiui, kriaušės, turi pakankamai skonio. Stebėti, kaip kūdikis nustemba ar nušvinta iš džiaugsmo, kai paragauja naujo maisto, gali būti didžiulis malonumas.
Nuo maždaug aštuonių mėnesių jūsų kūdikis gali būti pasiruošęs pradėti valgyti pats. Užkandžiai, pavyzdžiui, minkšti banano ar meliono gabaliukai, minkšti virti makaronai, skrudintos duonos piršteliai ar kūdikių traškučiai – puikus būdas mažyliui savarankiškai išbandyti naujus dalykus.
Neduokite kūdikiui kietų vaisių ar daržovių gabalėlių, spragėsių, riešutų ar kito kieto maisto ir, kai valgo, nepalikite jo be priežiūros.
Tyrimai rodo, kad kuo anksčiau kūdikiui pradedama duoti tam tikrų maisto produktų, tuo mažesnė tikimybė, kad išsivystys alergija. Kietai virtus kiaušinius ir žemės riešutus (dažniausiai žemės riešutų sviesto pavidalu) įtraukite į mitybą iki 12 mėnesių amžiaus.
Kiti maisto produktai, laikomi didelės rizikos alergenais:
- Žuvis
- Jūros gėrybės
- Sezamų sėklos
- Kviečiai
- Pieno produktai, pvz., karvių pienas
Patartina naujo maisto kūdikiui duoti dieną, kad matytumėte, ar neatsiranda reakcijų.
Jei jūsų kūdikiui kyla alerginė reakcija – pavyzdžiui, išberia, patinsta lūpos, atsiranda dusulys ar vėmimas, nustokite maitinti ir kreipkitės pagalbos į medikus. Jei reakcija atrodo sunki arba pavojinga gyvybei, skambinkite numeriu 112.