Mama ir kūdikis
Mityba ir žindymas
Straipsnis padės atsakyti į šiuos klausimus:
Kodėl žindant svarbi mityba?
Kokius maisto produktus reikėtų valgyti žindant?
Ar žindant reikėtų vengti kokių nors maisto produktų arba gėrimų?
Žindymas yra nelengvas laikas organizmui, o mityba, kurioje gausu vitaminų ir mineralų, svarbi jūsų bendrai sveikatai ir kūdikio vystymuisi.
Sužinokite daugiau:
Vien motinos pieno jūsų kūdikiui užtenka augti ir vystytis iki maždaug šešių mėnesių amžiaus, o tuomet jau turėtumėte pradėti maitinti kietu maistu.
Jūs, ką tik pagimdžiusi mama, sveikai maitindamasi skatinsite motinos pieno gamybą ir aprūpinsite kūdikį visomis būtinomis maisto medžiagomis, kurių reikia, kad jis galėtų augti sveikas. Toliau nurodomos kai kurios svarbios maisto medžiagos ir kokiame maiste jų yra.
Jei maitinate tik krūtimi, formaliai valgote už du. Tik atminkite, kad vieno iš jūsų skrandis yra maždaug graikinio riešuto dydžio, todėl nereikia suvartoti dvigubo kiekio kalorijų.
Jei jaučiatės alkanesnė nei įprastai, suvalgykite sveikų užkandžių
Dauguma moterų gali pagaminti pakankamai motinos pieno suvartodamos 1800–2200 (ar daugiau) kalorijų per dieną. Jei jaučiatės alkanesnė nei įprastai, suvalgykite sveikų užkandžių, pavyzdžiui, pjaustytų daržovių, neriebaus jogurto ar vaisių. Venkite riebių, cukringų patiekalų, kurie suteikia mažai maistinės vertės.
Tikėtina, kad jausitės labai ištroškusi, todėl gerkite skysčių. Kofeino ir alkoholio gali patekti į motinos pieną, tad stenkitės jų išvengti ir kaip pagrindinį skysčių šaltinį vartokite vandenį.
Norint gerai maitintis žindymo metu, reikia sumažinti labai perdirbtų maisto produktų kiekį arba jų visai vengti. Vietoj jų vartokite liesą mėsą, žuvį, daržoves, vaisius, sveikus grūdus ir neriebų pieną.
Nors jums susirgus kūdikis vargu ar bus paveiktas per pieną, šią riziką galima sumažinti vengiant nepakankamai termiškai apdorotos mėsos ar pasibaigusio galiojimo maisto produktų. Jūsų organizmui reikia visų vitaminų ir energijos, kurią jis gali gauti šiuo sudėtingu metu, todėl valgykite tik maistą, kuris, jūsų manymu, paruoštas saugiai.